Kuluvan talven tai alkukevään aikana tulee kuluneeksi 25 vuotta siitä, kun Suojelupoliisi (Supo) sai Saksan tiedustelupalvelun (BND, Bundesnachrichtendienst) edustajalta listan henkilöistä, jotka olivat toimineet yhteistyössä entisen Itä-Saksan turvallisuuspalvelun (MfS,Ministerium für Staasicherheit), ”Stasin” kanssa. Noin 20 nimen listan historia tuli julkisuuteen syksyllä 2002, kun Supon päällikkönä 1978-1990 toiminut Seppo Tiitinen antoi asiasta tietoja Aamulehdelle syyskuussa ja sitten Helsingin Sanomille marraskuussa. Tiitinen oli tosin tammikuussa 2001 antanut Helsingin Sanomille haastattelun, jossa hän vahvisti, että Supolla oli vuoden 1990 alussa tiedossa, että 20-30 suomalaista oli yhteistyössä Stasin kanssa Itä-Saksan romahtaessa. Hän ei osannut sanoa, kuinka moni teki yhteistyötä värvättynä, eli kirjallisen sopimuksen perusteella. Tiitisen mukaan kirjallinen sitoumus oli kuitenkin ollut usein käytäntö. Tiitinen on oletettavasti tammikuussa 2001 kokenut tarvetta esiintyä asiassa julkisuudessa, kun hän on saanut tietoja kesällä 2000 virallisesti Suomeen ja Supolle toimitetuista Stasin ulkomaanvakoilun henkilörekistereistä eli ns. Rosenholz-kortistoista.
0 Comments
Suomen Keskusta julkisti tänään Viisi tavoitetta Suomelle 2025 - Keskustan strategiset hallitusohjelmatavoitteet. On selvää, että tasavallassa tarvitaan käänne näivettymiskierteen päättämiseksi. On tarpeetonta etsiä syyllisiä, mutta demokratiassa tarvitaan vaihtoehtoja. Keskustan tavoite käsitykseni mukaan on luoda vaihtoehto taloudellisen ja yhteiskunnallisen muutoksen aikaasaamiseksi.
Bosnian sodassa 1992-1995 menetti henkensä 230 000 entisen Jugoslavian kansalaista, bosniakkia, kroatia ja serbiä. Lisäksi pari miljoonaa Bosnia-Herzegovinan siviiliä joutui lähtemään kotiseuduiltaan pakolaisiksi eri puolille maailmaa. Puolet evakkoon lähteneistä ei ole palannut, eikä todnnäköisesti enää palaa entisen kotimaahansa.
Venäjän harjoittama ja vähitellen laajentunut voimapolitiikka on johtanut Euroopan turvallisuusjärjestelmän kriisiin. Etenkin Venäjän läntisissä rajavaltioissa itänaapurin sotilaalliset liikkeet on pakko ottaa todesta. Suomi on viimeiseen saakka, ja ymmärrettävästi, pyrkinyt avaamaan neuvotteluyhteyksiä sekä kahdenvälisesti EU:ssa että etenkin ETYJ:ssä. Voimapolitiikalla on kuitenkin pahimmillaan oma logiikkansa, myös irrationaalinen kehityskulkunsa, jonka huomioon ottaminen on tärkeää tehtäessä turvallisuuspoliittisia ratkaisuja. Syksyllä 1939 Suomen valtiojohdossa päädyttiin arvioon, ettei Neuvostoliitto ole niin epärationaali valtio, että se aloittaisi sodan pientä ja rauhaa rakastavaa naapurivaltiotaan vastaan.
Kansainvälisen yhteisön suurin muutos viimeisen kymmenen vuoden aikana ei ole ollut Kiinan ennustettu kasvu maailman suurimmaksi taloudeksi 2014 vaan Venäjän vetäytyminen globalisaatiosta ja Euroopan turvallisuusjärjestelmän periaatteista. Sekä globalisaatio että ETYJ-järjestelmä alkoivat olla haittatatekijöitä, kun presidentti Vladimir Putin aloitti viimeistään 2007 ensin puheissa ja sitten teoissa palauttaa maan geopoliittista vaikutusvaltaa. Tämä politiikka ei ajanut karille edes vuonna 2008 alkaneen finassikriisin seurauksena, johon kuitenkin päättyi vuodesta 2001 jatkunut Venäjän talouden kova lähes 7%:n kasvu. Putin syyttikin kriisistä Yhdysvaltoja. Globalisaation vastustajat aika pitkälle yhtyivät tähän myös lännessä. Tahtomattaan globalisaation vastustajat saivat Venäjästä puolestapuhujan, mikä on jatkunut näihin päiviin. Venäjän voimapolitiikan arvostelu on ollut vaikeaa.
Teoksessani Etupiirin ote tarkastelin ulkopoliittista päätöksentekoa itsenäisyyden kaudella. Sitä on leimannut ”dualismi”: päätöksenteko on hajautunut lähinnä pääministerille ja presidentille, mikä ei ole sinänsä estänyt tehokasta päätöksentekoa. Talvisodan alla ulkoministeri Eljas Erkolla oli täysin keskeinen asema ulkopolitiikan johdossa, vaikka perustuslain mukaan ulkopolitiikan johto oli presidentin käsissä. Sotien aikana tasavallan presidentin rooli korostui mutta myös ylipäälliköllä, C.G.E. Mannerheimilla, oli keskeinen rooli strategisia ratkaisuja muovailtaessa ja sodan johtamisessa. Urho Kekkosen ja J.K. Paasikiven kausilla päätöksenteko oli keskittynyt presidentille. Kekkonen erosi Paasikivestä ennen muuta siinä, että Kekkonen syrjäytti usein pääministerin myös sisäpolitiikassa, mikä ei aivan luontevasti ollut Paasikiven näkemys presidentin asemasta. Tulevissa eduskuntavaaleissa tulisi ennen muuta keskittyä asioihin, joilla Suomessa saataisiin aikaan käänne: (1) talouden kasvun käynnistämiseksi, (2) turvallisuuspoliittisen aseman vahvistamiseksi, (3) hyvinvointiyhteiskunnan uudistamiseksi, (4) kestävän kehityksen mukaisen energia- ja ympäristöspolitiikan tukemiseksi, (5) oikeusvaltion kehittämiseksi ja (6) poliittisen järjestelmän ja kulttuurin uudistamiseksi. Näiden asioiden priorisointijärjestys voisi olla käänteinenkin, mutta jokseenkin näiden asioiden esillä pitäminen on Suomen kuntoon saattamisen ydintä.
Eduskunnassa (14.1.) käydyn Venäjä-keskustelun yhteydessä kannettiin huolta Suomen ja Venäjän kaupan kehityksestä. Etenkin EU:n ja Yhdysvaltojen sanktiot ja Venäjän vastasanktiot nousivat tarkasteluun useissa puheenvuoroissa. Suomi on tietenkin EU:n sanktioiden takana. Sanktiot eivät kuitenkaan koske 85% suomalaisyritysten kaupasta, mutta loput 15% rankaisevat etenkin maidontuottajia. Heille saadut EU-kompensaatiot jäivät hyvistä ponnisteluista huolimatta ilmeisesti riittämättömiksi. Vuonna 1990 neuvostokauppa romahti yhdesä yössä, mikä syvensi alkanutta lamaa. Vuonna 1998 Venäjän rupla romahti, mikä aiheutti vain marginaalisia ongelmia Suomen Venäjän kaupalle. Mutta jotain tulisi näistä kokemuksista oppia. Venäjä ei ole demokratia eikä oikeusvaltio, mikä tekee liiketoiminnan harjoittamisen riskialttiiksi.
Suomessa käydään huhtikuussa eduskuntavaalit erittäin vaativassa taloudellisessa ja kansainvälispoliittisessa tilanteessa. Monella tavoin Suomi on suurten ratkaisujen äärellä. Eduskuntavaalien asialista on siksi historiallisen merkittävä. Sitä ei tulisi kaventaa keskustelemalla Kreikan velkaongelmista, kehityskysymyksistä, ilmastomuutoksesta tai Lähi-idän terrorismista, jotka ovat muutoin keskeisiä kysymyksiä, eikä niitä tule tietenkään väheksyä. Eduskuntavaaleissa 2015 on kuitenkin kyse Suomen monista kohtalonkysymyksistä, joiden ratkaisuun vain Suomen eduskunnan odotetaan löytävän vastauksia.
Pääministeri Alexander Stubbille (kok.) luovutettiin 9.1.2015 valtiovarainministeriön ja valtioneuvoston kanslian valmistelema mietintö jossa tehdään ehdotuksia valtion ohjausjärjestelmän kehittämiseksi. Uudistuksen ytimessä on hallitusohjelma, jota halutaan radikaalisti typistää. Siihen kirjattaisiin jatkossa vain kolmesta viiteen keskeistä poliittista tavoitetta. Nykyistä ja monien edellisten hallitusten hallitusohjelmia on moitittu liian yksityiskohtaisiksi, mikä on vaikeuttanut päätösten tekemistä koko hallituskauden. Pitkien ja yksityiskohtaisten hallitusohjelmien syntyminen on suoraan ollut yhteydessä Suomen poliittisen järjestelmän eräänlaiseen systeemivikaan ja ensimmäisen tasavallan aikaisiin asetelmiin. Vuonna 1937 maahan muodostettiin punamultahallitus, ei ideologisten sympatioiden, vaan poliittisen kriisin seurauksena, kun IKL oli tehnyt myös kokoomuksesta vaikean hallituskumppanin, ja SKP oli ajettu maan alle.
|
"The more you understand the world, the higher your chance of shaping it". Don't walk behind me; I may not lead. Don't walk in front of me; I may not follow. Just walk beside me and be my friend. Alpo RusiValtiotieteen tohtori, suurlähettiläs, tasavallan presidentin entinen neuvonantaja, professori ja kirjailija.
Blogiarkisto
January 2021
|